ŞİİR ÜZERİNE


Bu bölümde, hoşuma giden beyitlere ve kıtalara yer verdim. Şiirlerde kimi zaman anlaşılmayan ya da bugün kullanımdan düşmüş kelimeler karşınıza çıkacaktır. Bu kelimelerin geçtiği şiirlerin açıklamasına, şiirin hemen altında yer alan linkle ulaşabilirsiniz.

Burada bir şiir antolojisi oluşturmaktan çok, zevkimin ürünü olan seçimlerimi, şiir defterimi sizlerle paylaşmak istedim. Amacım şiir antolojisi oluşturmak değildi çünkü, internet ortamında bu tür kaynaklar hem çok hem de çeşitli. Fakat bir şiir zevki elde edilebilecek seçici bir çalışmaya ulaşmak kolay değil...

Buraya aldığım şiirler, defterimdeki beyit ve kıtaların tamamı değil. Şiirleri buraya aktarırken bugünkü Türkçeyle kolay anlaşılabilecek olanlarını seçmek için kendimi çok zorladığımı söyleyebilirim. Fakat, bu şirleri anlama ve zevk almada, geçmişin kültür mirasını yüklenmenin gerekli olmasının ilk etken olduğunu söylemek zorundayım. Bir de açıklanmaya gereksinim duymayan, okunan ve hissedilen şiirleri de ayrı bir bölümde buraya aktaracağımı söyleyeyim. Şiir defterimden bunların devamının geleceğine emin olabilirsiniz.

Seçtiğim şiirlere göz attığınızda Şiir zevkimin hikmetten ve faydalıdan yana yapılmış tercihlerin birikimi olarak karşınıza çıkacağını göreceksiniz.

Aşk değil, hikmet ve fayda... Belki de günümüzde anlamını oldukça yitirmiş gözüken ya da içi boşaltılmış olan kavramlardan üçü.

Aşk değil de inadına hikmet ve fayda...

Buradan "aşk"ın karşısında olduğum gibi bir sonuç çıkartılmamalı kesinlikle. Ben sadece aşkın cinsel duyguları ifade eden anlamıyla kullanılmasına ve bu amaçla alınıp satılmasına karşıyım.

Aşk yüce bir duygu ona erişebilmek için de yüce insanlara gerek var. Sefil insanlardan aşk meydana çıkmaz; çıksa çıksa şehvet çıkar...

Dillerde dolaşan gecelik aşkların -ne demekse- gerçekte şehvet anlamını yansıttığını söylemek zor olmasa gerek...

"Gözünde göz izi var, sana kim baktı yarim?"deki sahiplenme, sevdiğini kıskanma yerine, bugün orta malı olmuş sevgiliye duyulanın, "aşk" olduğunun dile getirilmesi, "idrâk" yoksunluğundan başka ne olabilir ki?

İşte ben, bu ayrımın yapılmasından yanayım...

Kimi zaman dostlarımla kimi zaman öğrencilerimle paylaştığımda hepimizi duygulandıran ve benim için ateşten vücuda getirilmiş o mısraları paylaşmak istedim.

Yorumlarınızı ve beğendiğiniz şiirleri göndermenizi bekliyorum...

Şimdi, gelsin şiirler

Raşit Vural Akın